Global Warming Potential (GWP) er en enhet som viser hvordan forskjellige materialer og prosesser påvirker global oppvarming. Jo lavere GWP, desto mindre bidrar et materiale til klimaendringene. For byggebransjen, som står for en betydelig del av verdens CO₂-utslipp, er fokus på GWP et nødvendig steg mot mer miljøvennlige løsninger.
Hos Randers Tegl har vi et ansvar. Vi skal og vil gjøre vårt for å redusere GWP i våre teglstein og produksjon, slik at vi kan bidra til en bedre fremtid – og vi er allerede godt på vei med RECLAY, EcoBlend og Gjenbrukstein.
Hvordan beregnes GWP?
GWP beregnes ut fra en livssyklusanalyse (LCA), som ser på alle faser av et produkts liv – fra råmaterialutvinning og produksjon til transport, bruk og gjenvinning. I prosessen måles utslippene av klimagasser som CO₂, metan og lystgass, og omregnes til CO₂-ekvivalenter.
For teglstein betyr dette at vi analyserer alt fra leireutvinning til energien som brukes på våre teglverk, og hvordan teglsteinene håndteres når de ikke lenger er i bruk.
Build for generations
Våre teglstein er laget for å vare i generasjoner – bygg for generasjoner. Men produksjonen og tilvirkingen av dem krever energi og råmaterialer. Derfor jobber vi hele tiden med å forfine og forbedre prosessene og produktene våre slik at vi kan senke GWP både i teglsteinene og produksjonen.
Vi jobber for å:
- Bruke gjenvunnede materialer som reduserer behovet for nye råmaterialer.
- Optimalisere vår transport og logistikk for å redusere utslippene.
- Designe teglstein som kan gjenbrukes eller resirkuleres etter levetid.
- Initiativer for å redusere GWP i våre teglstein.
Med våre Low GWP-teglserier har vi allerede tatt flere konkrete skritt for å senke GWP i produktene våre.
I RECLAY-serien blander vi opptil 30 % knust tegl i leireblandingen, noe som reduserer behovet for nye råmaterialer og energiforbruk. I RECLAY EcoBlend-serien kombinerer vi 50 % gjenbrukte teglstein og 50 % av våre mest miljøvennlige nyproduserte teglstein, som gir et lavt CO₂-avtrykk, lav GWP og fremmer sirkulær økonomi. I Gjenbrukstein-serien er hele teglstenen 100 % gjenbrukt fra tidligere bygg, og derfor inneholder denne serien også teglstein med de laveste GWP-ene.
Sirkulært tankegang
En viktig del av vårt arbeid med GWP er å tenke sirkulært. I stedet for å betrakte teglstein som engangsprodukter, ser vi dem som ressurser som kan gjenbrukes. Dette reduserer ikke bare GWP, men også avfallsmengden og belastningen på miljøet.
Når du velger teglstein med lav GWP, bidrar du dermed til et bygg som tar hensyn til både klima og fremtid. Lav GWP betyr at teglsteinene har mindre miljøpåvirkning gjennom hele livssyklusen, fra produksjon til gjenvinning. Samtidig får du samme holdbarhet, estetikk og kvalitet som Randers Tegl er kjent for.
Ved å bygge med materialer med lav GWP kan du ikke bare oppnå bærekraftsertifiseringer som DGNB, men også framtidssikre bygget ditt i en tid hvor klimakravene skjerpes – og slik at bygget ditt kan stå sterkt generasjon etter generasjon.
En fremtid med enda lavere GWP
Vi er ikke ferdige ennå. Hos Randers Tegl jobber vi kontinuerlig med å finne nye måter å redusere GWP på og skape teglstein som forener tradisjonelt håndverksmessig kvalitet med moderne bærekraftskrav. Fra forskning på alternative drivstoff til utvikling av nye produktserier, er vårt mål klart: Å være ledende innen miljøvennlig teglproduksjon.