Ekte tegl holder på farger og former
Armaturer, fliser på bad og kjøkkenelementer. Det er nok å ta stilling til når man skal kjøpe eller bygge en bolig, men taket er typisk ikke noe som får spesielt mye oppmerksomhet.
Det synes vi er litt ergerlig, og ettersom vi produserer blant annet takstein, er nok ikke det noen overraskelse. Men ergrelsen vår skyldes ikke minst at vi vet at valget – eller mangel på samme – er noe som mange boligeiere angrer på med tiden.
Tak kan falme
Saken er nemlig at det er forskjell på tak og på materialene som blir brukt. Og vår mangeårige erfaring sier oss at hvis du ikke har noen holdning til taket ditt, ender du sannsynligvis med et betongtak.
Det kan hende det er det helt rette valget for deg, og et betongtak vil i utgangspunktet være vakkert i en årrekke inntil det begynner å falme. Når det skjer, endrer taket ditt karakter, og det har ikke lenger uttrykket som du i sin tid kjøpte.
Hvis du velger et tegltak, får du et annet produkt. Det er dyrere i innkjøp, men for å få det rette resultatet, må du se på hele regnestykket.
Et tegltak er det mest holdbare taket du kan få, og levetiden er markant lenger enn flere av de andre takene du kan velge. Holdbarheten handler blant annet om at takstein blir brent ved svært høye temperaturer, og det gir ekstremt sterke stein.
I Randers Tegl brenner vi steinene i kassetter der steinene står på høykant under brenningen, det skjer ved opptil 1050 graders varme. Prosessen gir også steinene en høy formstabilitet, og det gir en stein som er skreddersydd til vårt barske skandinaviske klima der det er forholdsvis store utsving mellom kulde- og varmegrader.
Forskjellen blir tydelig med tiden
Samtidig er forskjellen på ekte tegl og for eksempel betong at fargeektheten er mye mer holdbar i en teglstein. En rød betongtakstein har blitt malt rød, mens en rød teglstein har blitt brent rød. Den forskjellen kan du ikke se de første årene av takets levetid, men det kan du garantert etter noen år.
Materialets bestandighet, fargeekthet og formstabilitet gjør det til en forholdsvis dyr produksjonsprosess, og et tegltak kan også være litt dyrere å legge enn flere andre taktyper da et tegltak i motsetning til visse typer betongtak trenger et undertak. I tillegg er tegl et mer levende materiale med små variasjoner, noe som gjør at selve omleggingen kan ta lenger tid fordi det må sorteres litt og flyttes rundt på steinene.
Det betyr at du på kort sikt må betale litt mer for ekte tegl. Til gjengjeld får du et vakkert tak som holder i generasjoner.